Coretan Budak Borneo

~ akhirnya suara kecil dari borneo kini mendapat perhatian ~




berdasarkan kajian seorang pakar cinta yg terkenal, kisah org berkapel ni terbahagi kpd 2 konsep. konsep yg pertama dikenali sbg "beauty and the beast". konsep inilah yg mempunyai populasi terbyk setakat ini. ramai psgn yg x sedar bhwsnnya mrk sdg berkapel dlm konsep ini. bg mrk yg single,amat menyakitkn mata apabila KITA melihat psgn2 seumpma ini. mrk ibarat tdk mengukur baju d bdn sendiri..hahaaa..apabila si gds itu cntk umpama bulan mngambang,si jejaka pula %$E%#^%@# umpama kurap d garu-garu..begitulah sebaliknya...s'sgghnya konsep ini amat menakutkan dan ngeri. desperate lah kata org putih..heheee..so, jgn jadikan diri anda sbg hamba cinta yg tdk bernyawa....



konsep yg kedua pula ialah konsep "laki yg baik adalah untuk perempuan yg baik manakala perempuan yg baik adalah untuk laki yg baik". konsep ini sering terjalin antara laki dan wanita yg alim shj. dlm dunia ni,memg jrg lah kita jumpa psgn yg tergolong dlm konsep ini. bak kata filem melayu, "syurga cinta"..hehehee..sbb itulah org2 single mcm sy ni,hny mampu menjadi pemerhati shj...jika d bandingkan dgn laki2 d luar sana,sy tetap tergolong dlm laki sderhana yg x sesuai utk mana2 wanita baik..tu yg xda kapel smpai skrg ni.heheheee...


Natijahnya, ukurlah baju di bdn sendiri… jgn memakai mahkota kalau bkn raja…heheee… jgn biarkan mulut shj berbicara sdgkn hati tdk berkata...tetapi bg psgn2 d luar sana,jgn terus lemah smgt membaca artikel ini krn ini hny lah kajian oleh si luqazshh beraduu ni shj...apa yg pntg,ketulusan dn keikhlasan dlm menjalinkan sesebuah hbgn...kita hny mampu merancang tuhan yg menentukan...

that's all from me,merci..tq..sukran..n trimas...chow lok!!!!..hahaha...

-luqazshh beraduu- (perantau belaga)


Blogger Templates



pernah kmu dapat hadiah ntuk hari jadi kmu ka.. hehe... ak rasa taun ni la burpday ak yg pling grand. haha.. dah la time hari jadi ak tu ak dapat dua kek hari jadi. mama bli satu abah beli satu... dua2 x prasan tbeli dua kek.. haha.. ak tinggal makan jak la. masyuk2.. lpas tu... awek ak plak c nazira tu yng nak bagi hadiah. ak cakap ndak payah la.. bnyak lagi kerja maw beli hadiah lagi maw pos lagi. adoi. ak ndak taw la knpa ni budak smngat btul maw bg ak hadiah. ak ndk mintak pun dy maw bg jua. jgn kw mnyesal r kaw ndk dpat adiah tyme burpday mu.. adoi.... so. trimakasih la kpada nazira ramli sbab bagi ak hadiah yng sngat2 bernilai dari aspek kewangan dan nilai2 yg laen.. kahkah... thanx yo








6 HADIAH :
jam tangan
kotak muzik yg kiut
gambar family dlm bntuk puzzle
botol kaca untuk hiasan
patung handmade
tabung
Blogger Templates
Blogger Templates


esok dah exam final , sminggu study week ak telah sia kan dengan bermain permainan bodoh yang di panggil dota. hahaha.... kalaw mama tau ni mesti ak blek kna bunuh nu.... adoi.... so alkesah nya... ak x blajar ap2 ag dan esok exam dah mula.... tu la ak tgh dlam kekecewaan yang teramat sangat ni. dalam final ni ak target ak x mengulang jak la. wahai MAS... knpa kamu x panggil ak lagi ni ntuk tmuduga??? ak xdpat ka?? klaw x dpat bagitau la weh.. x pyah la ak susah2 nak tnggu mcam orng gilak d cni... ak da x sbar nak berenti blajar ni... ak nk kerja... hahaha. besa la .. orng ndada msa dpan kan. blek tu da point.. game dota ni lah yng telah meracuni pmikiran ku baru2 ni. dlam study week ni ak tlah mngenal dota yng teramat shit sedap masyuk gempak hebat dan terbaek....so klakw kamu nak taw btapa hebat nya game ni.. sila lah rasai sndri ok.... dan ak juga telah mninggalkan awek ak ntuk beberapa ketika ntuk mlyan game ni.. sbab ad orng tu kata dota stands for Dunia ORng Takde Awek..... so.. maybe btul gak kta dy tu.....
atas ni snapshot

ni brang dota (lkran ksar)
ak rsa mcam ak dah spent masa ntuk dota dri awek ak tu... kpada awek ak.... sory sbab tipu hang ckap tgh study pdhal tgh maen dota.... hehe... hrap d maaf kan. itu saja buat kali ni ntuk mengisi kekosongan blog. salam perjuangan mahasiswa smua.




Blogger Templates
Blogger Templates



erm.. ndak lama lagi final jo... atokoi.. mati la ak. ak dulu klaw failed d skola pun pling2 kaw kna olok jak dengan mama mu sbab gagal. tapi d cni kaw gagal kaw kna repeat sem. ndak snggup ak memikir khidupan ku mrepeat sem, mesti rsa mcm nak terjun jambatan jak. tu la psal.





adoi, skrng ni ak tgh mengumpul sgala motivasi dan kudrat ku untuk blajar last minit ni, lagi pun kerja last minit ni memang kepakaran ku dari skola mnengah lagi, asal ad exam bru study, xda exam lepak jak la. kahkahkah. so, hrap2 la ak dpat apply bakat ku buat kerja last minit ni skrng sbab final 2 minggu aja lagi,




dan slaen tu arap2 ak dpat tawaran tmuduga ke metc tu, klaw bley ak da gve up nk bljar2 ni.. best ag krja terus, so klaw ak dpat metc tu.. memng ak g terus xda rundingan x da kompromi wakakaka... tu jak la, slamat malam smua, salam.



Blogger Templates
Blogger Templates



STUDY+tido =StiDo



"erm, nak study kimia la... erm... =_="

"erm, knpa susah betul ni kimia, maw pecah kpala ku adoi"

"buka facebook la kjap... nnti smbung blajar "

"!@#!@$..... ngantuk nya atokoi....."

"zzZzZ..... Z_z"



-THE END-

HAHA, komik ni d buat lpas study chemist, sakit kpala, bnyak ag nak buat, so ak ngan qhairil pun buat la benda bdoh ni. rsa srnok gk buat bnda bdoh... haha... bukan slalu pun buat. klaw slalu nnt jd bdoh plak.. hehe. walaupun komik ni x best sngat, sbab bru 1st tyme buat, tp arap2 dpat buat komik lg gempak dengan peralatan yg lebih berkualiti, sory kamera 2.0 jak.... haha
kredit qhairil syhamri (cicak21.blogspot.com)



so masi lg nak cerita psal kawan ni. sbab kawan ni besar btul skop nya dan rasa srnok klaw d cerita, klaw cinta best juga tapi bak kata pepatah lukas avun, orng kawen pun bley bcerai, tapi x pnah lgi ad kes kwan bcerai, namun walaupun kes cerai kawan ni xda tapi kes benci kawan tetap wujud. walau macam mna baek pun orng tu, mesti ad kwan yng x sesuai dengan dy dan dy benci.



cra benci kwan tu berlainan mengikut individu. klaw yng jahat, dorunk benci kawan tu dorunk bley pukul sja orng yg d benci tu, tapi klaw orng yng baek kuat agama, klaw dorunk benci kwan dorunk dorunk x luahkan tapi dorunk benci dlam hati, betul x. klaw x betul sound jak ak... ak terima sgala kritikan. faktor kawan d benci ni ad bnyak. antaranya orng tu d benci sbab perangai dy. ad jga kan kawan kita yg suka menipu, kwan yg suka mngumpat blakang2, suka buat jahat, suka mrokok, ad yng suka mrempit.




so kwan2 negatif mcm ni memang x patut d kawan tapi klaw dorunk tu dah jd kwan kmu, nak buat mcm mna kan, kawan tetap kwan. macam ak, ad jga kawan ak benci... tapi ak x benci smbrangan, ak benci bersebab... orn tu slalu buat jahat, so memang logik la ak benci dy. malas r ak nak tulis kburukan dy.. nnt kira mengumpat pulak. ahahaha.. so pa bley buat kan.... bha itu aja la ntuk petang ni. salam


Blogger Templates
Blogger Templates



haha, sapa2 first tyme dengar nama aku ni mesti rasa hairan sangat knapa nama ak dr fikry jadi nama kuri plak, kena2 lagi kwan2 ak yng lama. ramai yng tnya dlu kaw kna panggil fikri jak knapa plak jadi kuri skrang ni pelik jua ... haha. ok2 dulu nama ku memang kna panggil fikry aja. sejarah nama kuri ni terbit ketika ak form 2 lagi. tyme ak skola dulu, ak ad kelas bhsa jepun, biasa la kan budak sains haha.. trep. then kami blkajar hiragana katakana kan.






so sensei suruh kmi eja nama sendiri dengan katakana, kan katakana dguna untuk perkataan asing cntoh bhsa english. hehe. so ak x pndai sngat bhsa jepun tyme tu besa la budak pmalas maw blajar kan, ak suru kwan ku yng tlong eja kan, skali dy eja dy tkejut bila nama ku ad perkataan kuri. ak tnya knpa jua kaw kjut dy ckap kuri tu nama senior kmi tyme form 1. bila ak ingat2 balik.. iya kan betul jga.. haha... tyme ak form 1 ad senior form 5 ak nma dy pun kuri, so ak naek form 2 dy dah kuar skola so ak plak waris nma kuri tu. kata cigu2 yng dah bnyk pnglaman kat skola tu, dorunk ckap sbnarny nama kuri ni memng sntiasa ad waris ny d skola tu. sbab dah lama nma kuri tu ad d skola mengah sains lhad datu tu. tapi waris mcm mna pun ak rasa ak lah kturunan terakhir yg menggunakan nama kuri d skola tu. sya berbangga haha. tapi bila ak d tmpat baru ak x ska knal kn nama ak dalam nama kuri.. rasa segan plak sbab rasa mcm mnama kampung. tapi skrang sya dah mula adapt dengan nama tu dan saya amat berbangga dapat nama yang pelik hehe. thanx to kawan saya yang tlong eja kan nama saya tu. kredit kpada norfazlie bin naji.








sesungguhnya d dunia ni bnyak kawan. tapi x smua kawan bley d percaya. dan ad lg yng pnting, klaw nak buat kwan ni susah taw. ap lagi klaw kita d tmpat bru and kta tak knal sapa2 pun dlam tmpat tu. mcm tu la ak pada mulanya tyme datang d tmpat asasi unimas ni. rasa mcam kesunyian yng teramat sangat smpai kadang2 ak rasa macam nak bunuh diri jak hahaha. bila ak rasa mcam putus asa xda tmpat ak nak mengadu la katakan haha. tapi nasib la ak ni d lahirkan dengan bakat mampu merapati smua orang. ak kan plakon skolah, so dengan bakat plakon tu ak mampu jadi talam bermuka2. haha sapa ckap kawan muka bertalam dua x bagus jadi kawan, xda la maksud ak, ak pndai menyesuaikan diri dengan smua sikap kawan2 ak yng berbeza d cni. contoh bila ak dengn si polan ak kena verperangai mcm ni, bila ak dengan si anu ak kna buat mcm ni. sbenar nya bnda ni penting taw, sbab smua orng x sama,






contoh ny, klaw kita bergurau dengan seseorang tu, x smua bley terima lawak tu, kadang2 ad gak kwan yg terluka bla dengar lawak tu, so itu la kita kena guna kemahiran komunikasi. sama la bha tu macam dlam lakonan. ak jenis yng care psal prasaan orng, ap ak buat.. ak x nak seseorang tu terluka (kecuali mengumpat la, memang best tapi x bley buat slalu, berdosa taw x) itu aja la. kawan itu banyak bagai dedaunan yang jatuh d taman ketika musim luruh, tapi rakan baik itu umpama dedaunan merah yng tutut jatuh bersama dedaunan yng lain tapi warnanya lain daripada daun yng lain, walaupun satu, tapi tetap nmpak walaupun dari jauh. salam



erm. sory x update blog. tapi nk bgtau yng ak da smpai kat umah kmarin. hr jumaat tu flite ak dari kuchung ke kk, kk ke lahad datu. x ska la naek kapal. dah la bajet tinggi, bosan plak tu. ramai sangat dlam kapal, best ag naek bas. dah lah ramai. kna cek itu la, cek inilah. adoi. lnsgung x ska la naek kapal. tyme d kuching, ak kna cas lbeyh luggage taw. aduh.. membayar lagi ak rm90. ni smua gara2 kek lapis la. apa bley buat. tp smua tu bbaloi jga sbab ak dah jual smua kek lapis tu. geram ak tgk balik sbab kek lapis la idup ak susah sangat hari tu. tp bila dah jual sangat puas hati sbab bnda ni memng mnguntungkan mmng. hahaha. nnt taun dpan kalaw ad umur yg pnjang nk buat ag la. itu aja la pos pendek hr ni

ini lah kek lapis yng ak kna bawa dari sarawak

yg bawah ni plak sample kek lapis yg ak bwa



betulkah pergaduhan dalam percintaan adalah sesuatu yang wajib. bukan sja dalam percintaan tapi dlam perkahwinan gak. sedangkan org kawen pun bley cerai , apa lagi yg baru takat bekapel kan... (tia taw la law ad kaetan ni). ak pun ad juga orng yg tersayang, klaw nk taw... kmu cari la sendri ea. nama awek ak ni nazira (bukan nam sebenar). so, cinta kami ni jenis jarak jauh, ak tgh study d sarawak dy pulak tgh study di uitm segamat. jauh juga, ak d hujung borneo, dy d hujung semnanjung. sebab kami jauh lah kami slalu gaduh. kami slalu x percaya antara satu sama lalin, mak asyik marah2 dya sbab ak pkir yng bukan2 pasal dya. jgn dekat ngan laki, jgn kwan ngan laki, jgn kuar ngan laki, x pyah nk mngada nak nlajar sma2 ngan laki. bnyak r agi ak larang dy buat, tapi ak x taw klaw dy ikut smua ckap ku, tapi ak yakin yg dy berkmngkinan besar x ikut ckap ak. mcm tula perasaan ak tiap hari. asyik risau kn dya, entah2 ak yng tgh sibuk blajar kimia d ddorm, dy plak tgh maen suap2 dgn laki laen ka.. mana la tau kan. tu la, cinta jarak jauh ni amat payah dan peratusan kekal tu hnya 0.4%. sapa x puas ati bgtau ak ea. hehe.



tapi entah lah, kami dah break tiga kali taw, tapi mesti cari balik, x taw knapa susah nak lpas kan cinta ni, klaw kmu ndak pcaya try bha. haha. lagipun bnyak bulih d elakkan klaw cinta jarak jauh ni taw. antaranya.. cinta jarak jauh xda la dating2 ni, dating x bgus, so sejuk juga mata memandang xda dating2 kan. hehe, dah tu, jimat duit, x pyah nk susah2 pkir nk bwa awek kuar makan la, nak beli coklat la, nak beli baju couple la, sbab dy kan jauh, so.. duit juz byar henpon aja la tpup kan. besa la tu. tp kalw maw skype pun bulih, free lagi, byar broadbnd la. ehem. namun keburukan nya dah d terang kan tadi kan. susah nak percaya pasangan la, susah nak taw kabar, ssusah nak bantu klaw psangan kita d timpa mslah , susah nak ngadu2 klaw ad mslah. btul x btul. hehe.



sebagai kesimpulan.. kalaw cinta anda jenis jarak jauh, jangan persiakan kerana cinta jarak jauh adalah unik, dan mencabar. layanz.....


yup, setiap ari ak blajar benda baru. x kesah lah secara langsung ka ataw secara langsung. contoh secara lansung spt pmblajaran tyme kuliah r, walaupun x amek perhatian tyme klas, tapi x sratus pratus x masuk dlam kpala kan, tetap ad blajar juga, salin2 nota walaupun x pham. tu kalaw langsung, klaw x langsung, balajr mlalui khidupan seharian, blajar bhsa orang, blajar mengenali kwan2, blajar mengatasi mslah peribadi, bedikari, tanggung idup sndri. yes, belajar adlah satu proses yng x kan berenti smpai kita mati kan. so itu saja la (gantung) . ak saja buat post ni sbab ak x dpat tido walaupun ngantuk, so harap2 ak dpat tido r pasni. x harap sbarang feedback. wassalam.




hari ni, ad test physic, tadi pagi la, skrng uda petang, hehe. punya susah... 'kan'... nasib la soalan2 fizik td snang2 skit sbab pernah keluar tyme tutorial. so x la bkakai sangat mnjwab mcm spm . ak ni minat engineering, tp x taw r knpa sush sgnat nk master prinsip2 asas fzikal ni. dulu kan ak minat nak kerja dengan MAS, ak penah amek temuduga MAS awl bulan 6 hari tu, nak kerja bhgian engineering and maintenance. nak dpat duit lumayan la katakan, ap x nya, ura2 mengatakan, fresh worker walaupun technician, dpat gaji lumyan dlam 4k mcm tu. peh.. bukan alang2 tu pok. mngkin klaw ak la dpat kerja bgtu, 5 bulan kerja bebini dua uda kali. hehe.


tapi malang tu dmana2 saja dan odourless, xda bau. hehe. so dengan hampa dan sadis nya ak bgtaw ma kamu yng ak x dpat pun kerja tu, lorh... sdey memng sdey, tp nk buat mcm mna, kata mama ku, dah bukan rezki, nk buat mcm mna kan. redha sja la. ak pun dah decide ntuk mneruskan khidupan bhagia ku d unimas. walaupun xda keyakinan ntuk mneruskan pljaran d bhgian universiti, tapi life must go on bha. hehe. tu saja la ntuk hari ni.

atas nasihat beliau, sya akan update sekerap mungkin blog sya. thank you



sebagai permulaan, post ini bersifat peribadi, dan berunsurkan luahan hati. spa nak komen bulilh bha law kaw. 1st skali ak nk ngaku yng ak ni x lyak d unimas. asasi unimas ptut ny import pljar yng bgus2 bha, yng 8a keatas, ak pun netaw la knpa upu tu plih ak masuk unimas, pdhal kptusan spm ku stengah aja a. kalik buta upu tu sbab antar ak cni. scra ksimpuln ny, ak d unimas ni bagaikn semut merah sja. smua kwan2 ku dcni dtang dr latar blakang yng mengagumkn. ad yng dtang dari saser, asis, sas, mckk dan skola2 yng tyme ak skola dlu tu la skola yng ak anggap elit. dlu d skola snang la nk idup. exam pun klaw gagal, ramai gk kwan yng gagal. klaw ad keja umah, rmai gk membr yng boleh jd pneman klaw kna denda cikgu sbab x siap omwek. tp dcni, adoyai... smua blajar 24 jam, ad yng g libry ptng mlam, ad yng blajar d dorm smpai lewat mlam, ada yng tido dgn buku, THIS IS TRULY NOT MY LIFE !!!!.

i hate been in this kind of life

i dnt deserve in here

im nt like u'all

damn

ak sbenarny menghrap dpat kerja terus ka, dpat diploma ka... dlam upu ku pun smua ak apply diplma kcuali asasi fzikal ni, tp dpat gk asasi. nk ckap rezki pun bulih, nk ckap bala pun bulih.


dlam kertas putih ak hanya setitik dakwat, contrast, smua orng sedar btapa ganjil ny ak dlam komuniti, ni dh kira bbunga dah ayat ni, klaw direct pun bulih bha. klaw maw direct, dlam komuniti asasi unimas dcni, ak sorng aj bh pling buduh, pling lembap, dan smua pling2 yng berunsurkan negatif. tu la ak kuat tido dcni, sbab ap? sbab ak sentiasa nak elak dr khidupan ku dcni, ak nk pendek kn msa ak dcni, dgn tido ak bulih lupakn segalanya !! tiap ari ak bgn awal, tapi ak xnak bgn dari katil, ak pksa mata ku tido balik ak x kesah lmbat dtang g kelas, ak x kesah x dtang ap2 event. ap yn ak kesah? ak kesah kn khidupan ku yng spatut ny d tmpat laen !! bukan d cni. skali lg d tekan kn I DUN DESERVE IN HERE, HERE! AT UNIMAS . FUH.. penat teriak2 d blog ni. hehe. xpa la, skurng2 ny ak dh luah ap ad d ati ku sejak 2 bulan lalu. last skali, ak sndri x taw ap akn jd ak, mybe ak bwa 'mind-set' yng negatif ni smpai ak hbis asasi, mybe ak gagal ntuk krsus ni, so wat? ada ku kesah? gagal2 la. ak da bnyk buat back up plan cntoh ny amek kolej swasta. x kesah lh. mybe ak ptut d tmpat kn dgn2 orng2 yng setaraf buduh ma ak, no here lol. datz all doc...



video

About this blog

hidup bisaya

hidup bisaya
kuri n zara copyright. Powered by Blogger.

Followers

About Me

My photo
Lahad Datu, tp skrng d subang, Sabah, Malaysia
hai, nama ku fikry, orng sabah pnggil aku kuri jak, orng lain pnggil ak fikry jak... ni bukan blog yng bg kmu apa2 kbaikan, aku just buat ni untuk diari aku jak. dr kmu maw bca ndak

my playlist

sabah fm bagus bha

Search This Blog

bah ngam laih tu

..

ShoutMix chat widget