Coretan Budak Borneo

~ akhirnya suara kecil dari borneo kini mendapat perhatian ~

betulkah pergaduhan dalam percintaan adalah sesuatu yang wajib. bukan sja dalam percintaan tapi dlam perkahwinan gak. sedangkan org kawen pun bley cerai , apa lagi yg baru takat bekapel kan... (tia taw la law ad kaetan ni). ak pun ad juga orng yg tersayang, klaw nk taw... kmu cari la sendri ea. nama awek ak ni nazira (bukan nam sebenar). so, cinta kami ni jenis jarak jauh, ak tgh study d sarawak dy pulak tgh study di uitm segamat. jauh juga, ak d hujung borneo, dy d hujung semnanjung. sebab kami jauh lah kami slalu gaduh. kami slalu x percaya antara satu sama lalin, mak asyik marah2 dya sbab ak pkir yng bukan2 pasal dya. jgn dekat ngan laki, jgn kwan ngan laki, jgn kuar ngan laki, x pyah nk mngada nak nlajar sma2 ngan laki. bnyak r agi ak larang dy buat, tapi ak x taw klaw dy ikut smua ckap ku, tapi ak yakin yg dy berkmngkinan besar x ikut ckap ak. mcm tula perasaan ak tiap hari. asyik risau kn dya, entah2 ak yng tgh sibuk blajar kimia d ddorm, dy plak tgh maen suap2 dgn laki laen ka.. mana la tau kan. tu la, cinta jarak jauh ni amat payah dan peratusan kekal tu hnya 0.4%. sapa x puas ati bgtau ak ea. hehe.



tapi entah lah, kami dah break tiga kali taw, tapi mesti cari balik, x taw knapa susah nak lpas kan cinta ni, klaw kmu ndak pcaya try bha. haha. lagipun bnyak bulih d elakkan klaw cinta jarak jauh ni taw. antaranya.. cinta jarak jauh xda la dating2 ni, dating x bgus, so sejuk juga mata memandang xda dating2 kan. hehe, dah tu, jimat duit, x pyah nk susah2 pkir nk bwa awek kuar makan la, nak beli coklat la, nak beli baju couple la, sbab dy kan jauh, so.. duit juz byar henpon aja la tpup kan. besa la tu. tp kalw maw skype pun bulih, free lagi, byar broadbnd la. ehem. namun keburukan nya dah d terang kan tadi kan. susah nak percaya pasangan la, susah nak taw kabar, ssusah nak bantu klaw psangan kita d timpa mslah , susah nak ngadu2 klaw ad mslah. btul x btul. hehe.



sebagai kesimpulan.. kalaw cinta anda jenis jarak jauh, jangan persiakan kerana cinta jarak jauh adalah unik, dan mencabar. layanz.....


yup, setiap ari ak blajar benda baru. x kesah lah secara langsung ka ataw secara langsung. contoh secara lansung spt pmblajaran tyme kuliah r, walaupun x amek perhatian tyme klas, tapi x sratus pratus x masuk dlam kpala kan, tetap ad blajar juga, salin2 nota walaupun x pham. tu kalaw langsung, klaw x langsung, balajr mlalui khidupan seharian, blajar bhsa orang, blajar mengenali kwan2, blajar mengatasi mslah peribadi, bedikari, tanggung idup sndri. yes, belajar adlah satu proses yng x kan berenti smpai kita mati kan. so itu saja la (gantung) . ak saja buat post ni sbab ak x dpat tido walaupun ngantuk, so harap2 ak dpat tido r pasni. x harap sbarang feedback. wassalam.




hari ni, ad test physic, tadi pagi la, skrng uda petang, hehe. punya susah... 'kan'... nasib la soalan2 fizik td snang2 skit sbab pernah keluar tyme tutorial. so x la bkakai sangat mnjwab mcm spm . ak ni minat engineering, tp x taw r knpa sush sgnat nk master prinsip2 asas fzikal ni. dulu kan ak minat nak kerja dengan MAS, ak penah amek temuduga MAS awl bulan 6 hari tu, nak kerja bhgian engineering and maintenance. nak dpat duit lumayan la katakan, ap x nya, ura2 mengatakan, fresh worker walaupun technician, dpat gaji lumyan dlam 4k mcm tu. peh.. bukan alang2 tu pok. mngkin klaw ak la dpat kerja bgtu, 5 bulan kerja bebini dua uda kali. hehe.


tapi malang tu dmana2 saja dan odourless, xda bau. hehe. so dengan hampa dan sadis nya ak bgtaw ma kamu yng ak x dpat pun kerja tu, lorh... sdey memng sdey, tp nk buat mcm mna, kata mama ku, dah bukan rezki, nk buat mcm mna kan. redha sja la. ak pun dah decide ntuk mneruskan khidupan bhagia ku d unimas. walaupun xda keyakinan ntuk mneruskan pljaran d bhgian universiti, tapi life must go on bha. hehe. tu saja la ntuk hari ni.

atas nasihat beliau, sya akan update sekerap mungkin blog sya. thank you



sebagai permulaan, post ini bersifat peribadi, dan berunsurkan luahan hati. spa nak komen bulilh bha law kaw. 1st skali ak nk ngaku yng ak ni x lyak d unimas. asasi unimas ptut ny import pljar yng bgus2 bha, yng 8a keatas, ak pun netaw la knpa upu tu plih ak masuk unimas, pdhal kptusan spm ku stengah aja a. kalik buta upu tu sbab antar ak cni. scra ksimpuln ny, ak d unimas ni bagaikn semut merah sja. smua kwan2 ku dcni dtang dr latar blakang yng mengagumkn. ad yng dtang dari saser, asis, sas, mckk dan skola2 yng tyme ak skola dlu tu la skola yng ak anggap elit. dlu d skola snang la nk idup. exam pun klaw gagal, ramai gk kwan yng gagal. klaw ad keja umah, rmai gk membr yng boleh jd pneman klaw kna denda cikgu sbab x siap omwek. tp dcni, adoyai... smua blajar 24 jam, ad yng g libry ptng mlam, ad yng blajar d dorm smpai lewat mlam, ada yng tido dgn buku, THIS IS TRULY NOT MY LIFE !!!!.

i hate been in this kind of life

i dnt deserve in here

im nt like u'all

damn

ak sbenarny menghrap dpat kerja terus ka, dpat diploma ka... dlam upu ku pun smua ak apply diplma kcuali asasi fzikal ni, tp dpat gk asasi. nk ckap rezki pun bulih, nk ckap bala pun bulih.


dlam kertas putih ak hanya setitik dakwat, contrast, smua orng sedar btapa ganjil ny ak dlam komuniti, ni dh kira bbunga dah ayat ni, klaw direct pun bulih bha. klaw maw direct, dlam komuniti asasi unimas dcni, ak sorng aj bh pling buduh, pling lembap, dan smua pling2 yng berunsurkan negatif. tu la ak kuat tido dcni, sbab ap? sbab ak sentiasa nak elak dr khidupan ku dcni, ak nk pendek kn msa ak dcni, dgn tido ak bulih lupakn segalanya !! tiap ari ak bgn awal, tapi ak xnak bgn dari katil, ak pksa mata ku tido balik ak x kesah lmbat dtang g kelas, ak x kesah x dtang ap2 event. ap yn ak kesah? ak kesah kn khidupan ku yng spatut ny d tmpat laen !! bukan d cni. skali lg d tekan kn I DUN DESERVE IN HERE, HERE! AT UNIMAS . FUH.. penat teriak2 d blog ni. hehe. xpa la, skurng2 ny ak dh luah ap ad d ati ku sejak 2 bulan lalu. last skali, ak sndri x taw ap akn jd ak, mybe ak bwa 'mind-set' yng negatif ni smpai ak hbis asasi, mybe ak gagal ntuk krsus ni, so wat? ada ku kesah? gagal2 la. ak da bnyk buat back up plan cntoh ny amek kolej swasta. x kesah lh. mybe ak ptut d tmpat kn dgn2 orng2 yng setaraf buduh ma ak, no here lol. datz all doc...



video

About this blog

hidup bisaya

hidup bisaya
kuri n zara copyright. Powered by Blogger.

Followers

About Me

My photo
Lahad Datu, tp skrng d subang, Sabah, Malaysia
hai, nama ku fikry, orng sabah pnggil aku kuri jak, orng lain pnggil ak fikry jak... ni bukan blog yng bg kmu apa2 kbaikan, aku just buat ni untuk diari aku jak. dr kmu maw bca ndak

my playlist

sabah fm bagus bha

Search This Blog

bah ngam laih tu

..

ShoutMix chat widget